U bevindt zich hier: HomeOnze zorg voor u...Specialisaties en aandachtsgebiedenMedical Taping Concept

Medical Taping Concept

In de jaren zeventig is in Japan en Korea een tapemethode, het medical taping concept, ontwikkeld.

Eind jaren negentig heeft ex-profvoetballer Alfred Nijhuis de methode in Europa geïntroduceerd.

Hoewel de tapemethode aanvankelijk ontwikkeld is om de spierfunctie te ondersteunen zonder daarbij bewegingen te beperken is al snel gebleken dat het toepassingsgebied veel ruimer is dan alleen het behandelen van spieren.

Naast de spiertechnieken (spieren kunnen zowel met een ontspannende als een stimulerende  techniek behandeld worden) zijn er ook technieken om kapsel en banden van gewrichten te behandelen. Bovendien zijn er speciale technieken om pijnpunten, littekens en ernstige blauwe plekken te behandelen en ook om de afvoer van vocht bij zwelling te stimuleren. Het laatste wordt ook wel lymfetaping genoemd.

Bij medical taping wordt gebruik gemaakt van een elastische katoenen tape met een antiallergische lijmlaag. De lijmlaag is in een speciaal patroon aangebracht, zodat het materiaal goed ventileert. Het patroon van de lijmlaag versterkt bovendien nog extra de werking van de tape. De werking van de elastische tape (stimulerend, ontspannend, vochtafvoerend, ondersteunend enz.) wordt o.a. bepaald door de tape in verschillende richtingen en in verschillende mate van rek op de huid aan te brengen.

De tape kan 3 tot 5 dagen blijven zitten, zodat er een langdurige werking is. Het is watervast en er kan dus mee gedoucht en gezwommen worden.

Medical taping kan gebruikt worden als onderdeel en ondersteuning van een fysiotherapeutische behandeling.

Medical Taping Concept bij kinderen

Sinds een aantal jaren wordt er gekeken naar het effect van tapen bij kinderen. Het tapen bij kinderen verloopt anders dan bij volwassenen. Dit komt onder andere door het verschil van verhouding in huidoppervlak/gewicht welke bij een kind groter is dan bij een volwassene. Ook is de huid gevoeliger en laat gemakkelijker stoffen door. Bij baby's is dit nog meer van belang en zie je tevens dat het onderhuids bindweefsel en de haren nog niet volledig ontwikkeld zijn. Het effect van tape zal bij kinderen daarom ook groter zijn en zo is er om die reden gekozen om veel minder tape te gebruiken. Op deze manier zijn de mini-tapejes tot stand gekomen waarbij in veel gevallen maar op een klein deel van de spier, het ligament of de huidzenuw tape geplaatst hoeft te worden.

Er kunnen verschillende effecten worden bereikt met behulp van Medical Taping, zoals:

  • pijn verminderen
  • ademhaling ondersteunen
  • coördinatie en stabiliteit verbeteren
  • gewrichtsfunctie ondersteunen
  • spierfunctie verbeteren
  • aanzetten van circulatie
  • verbeteren van looppatroon
  • vergroten van stabiliteit in stand en bij lopen zwelling verminderen

Medical Tape Concept