U bevindt zich hier: HomeOnze zorg voor u...Specialisaties en aandachtsgebiedenBekkenbodemklachten en incontinentie

Bekkenbodemklachten en incontinentie

Incontinentie 

Wat is urine-incontinentie? 

Incontinentie is het ongewild verliezen van urine. Dit komt veel voor; naar schatting hebben zo'n 800.000 Nederlanders er last van. Veel meer vrouwen dan mannen hebben er mee te maken. 

Er zijn verschillende soorten problemen:

  • Vaak komt het voor dat er urineverlies is bij bijvoorbeeld hoesten of niezen. Soms is daar een oorzaak voor: een bevalling, een operatie of de overgang. Maar soms ook is er niet zo duidelijk een oorzaak te vinden. 
  • Het kan ook zijn dat er een verhoogd gevoel van aandrang is: men moet dan (veel) vaker naar het toilet.

Bovenstaande verschijnselen kunnen veel ongemak met zich meebrengen. Men moet altijd rekening houden met "ongelukjes" en in sommige gevallen gaat men zelfs liever de deur niet meer uit. 

Veel minder vaak komt incontinentie voor ontlasting voor. Het zal duidelijk zijn dat juist ook deze vorm van incontinentie veel praktische problemen geeft. Incontinentieproblemen kunnen voorkomen bij volwassenen, maar ook bij (grotere) kinderen. 

Is er wat aan te doen? In veel gevallen zijn bovenstaande problemen te verbeteren of te verhelpen met speciale fysiotherapie: een bekkenbodemtraining en/of een blaastraining.

De behandeling

Als u voor de eerste afspraak komt bij één van de incontinentie-fysiotherapeuten zullen u eerst een aantal vragen worden gesteld over de eventuele oorzaak en de ernst van het probleem. Afhankelijk van het probleem wordt een behandelplan gemaakt. 

In de meeste gevallen wordt van u gevraagd regelmatig thuis oefeningen te doen. Behalve oefeningen zult u meestal ook adviezen krijgen die betrekking hebben op het verbeteren van uw probleem.

De fysiotherapeuten zijn

  • Carla Eggens-Voort
  • Adrienne Noordam
  • Halberta Tuinenga (oefentherapeute Cesar-Mensendieck)