U bevindt zich hier: HomeWat bieden wij?Specialisaties en aandachtsgebiedenSportfysiotherapie

Sportfysiotherapie

Steeds meer mensen in Nederland sporten en bewegen. Dit heeft een positief effect op de gezondheid. Maar toch lopen sporters jaarlijks zo'n 3,7 miljoen blessures op, in 2012 liep dit zelfs op naar 4,4 miljoen blessures. Hiervan zoekt 39% medische begeleiding op. Een groot deel van deze sporters komt  terecht bij de sportfysiotherapeut. De sportfysiotherapeut is de specialist op het gebied van sportblessures. De sportfysiotherapeut is er voor alle sporters. Met sporters bedoelen wij  iedereen van jong tot oud, van beginner tot gevorderde, van recreatief niveau tot topsport.  

De sportfysiotherapeut houdt zich bezig met het adequaat behandelen en voorlichten van sportblessures en het uiteindelijke doel is een zo veilig mogelijke terugkeer naar het gewenste sportniveau. Naast het behandelen van sportblessures richt de sportfysiotherapeut zich ook op preventie binnen het sporten.

Sportfysiotherapie bij Kinese Fysiotherapeuten wordt verzorgd door Nathalie Nijstad-v. Dijk. Zij heeft naast de algemene opleiding fysiotherapie een aanvullende opleiding gevolgd. Deze opleiding duurt 3 jaar en heeft plaatsgevonden aan  Stichting Opleiding Musculoskeletale Therapie (SOMT) te  Amersfoort.

Aan de volgende blessures kan worden gedacht: acute sportblessures,overbelasting blessures, spierscheuringen, verzwikkingen van de enkel, voorste kruisband letsel, meniscus letsel, liesklachten en sportgerichte revalidatie na verschillende operatie

Behandeling: als u de eerste keer bij de sportfysiotherapeut komt zal via een gericht vraaggesprek uw blessure in kaart worden gebracht. Aan de hand van dit gesprek zal er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Met de uitkomsten uit  het onderzoek en het gesprek zal er een plan van aanpak worden besproken wat u kunt doen met uw blessure.

De behandeling kan bestaan uit gerichte oefentherapie, lokale behandeling van de blessure en advies en voorlichting. In de behandeling wordt ook besproken of u kunt doorgaan met sporten, tijdelijk moet stoppen of aangepast kan trainen.

Een mogelijkheid binnen de behandeling is  revalidatie in een trainingszaal. In deze zaal zijn er gerichte mogelijkheden voor het herstellen van spierkracht, conditie, stabiliteit/coördinatie en het uitvoeren van sportspecifieke oefeningen.

Nuttige websites:   www.sportzorg.nl  en  www.voorkomblessures.nl

De sportfysiotherapeut is:

  • Nathalie Nijstad-van Dijk