Skip to main content Skip to footer

HEEFT U EXTRA BEGELEIDING NODIG OM WEER LEKKER TE KUNNEN BEWEGEN?

MAAK DIRECT EEN AFSPRAAK

Oedeem therapie

Inleiding Oedeem therapie

De behandeling bij oedeemtherapie is er op gericht abnormale zwellingen (vochtophoping) te verminderen of op te heffen.

De abnormale zwellingen kunnen ontstaan door:

  • Een aangeboren slecht functionerend  (primair lymfoedeem). Dit wil niet zeggen dat er direct bij de geboorte oedeem aanwezig is, dit kan ook pas later ontstaan
  • Een beschadiging van het lymfestelsel door bv. een trauma, operatie, ontsteking en langdurige druk, zoals bij een prothese (secundair lymfoedeem)
  • Een bloedvatprobleem.

 

Een groot deel van de mensen die wij behandelen komen uit de tweede groep. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Een dikke arm na een borst(sparende) operatie bij borstkanker, waarbij de okselklieren zijn verwijderd.
  • Een dik been na een gynaecologische operatie of een andere operatie in het bekken waarbij lymfeklieren zijn verwijderd.
  • Ontstaan van oedeem na een ongeluk waarbij het bloedvat- en/of lymfestelsel is beschadigd.
  • Een dik been (of arm) na wondroos (erysipelas), waarbij de lymfevaten worden beschadigd. De oorzaak van vochtophoping bij deze voorbeelden is dat het lymfesysteem is beschadigd, waardoor de vochtafvoer te gering is.

Bij een bloedvatprobleem is er sprake van een toegenomen vochtaanvoer . Een voorbeeld hiervan is: spataderen.

Opleiding

Om oedeemtherapeut te willen worden moet eerst de fysiotherapieopleiding gehaald worden waarna de fysiotherapeut zich kan specialiseren tot oedeemtherapeut. Carla Eggens, Karin Bakker en Loraine Durville hebben de opleiding tot oedeemtherapeut gevolgd bij het NPI, het Nederlands Paramedisch instituut. Zij zijn lid van de NVFL, de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten binnen de Lymfologie.

De behandeling

Als u voor de eerste afspraak komt bij één van de oedeemtherapeuten zal zij u eerst enkele vragen stellen over de voorgeschiedenis van het oedeem en de huidige situatie. Vervolgens zal zij het oedeem onderzoeken o.a. op omvangverschil t.o.v. de gezonde kant. En ze zal onderzoeken of er evt. bewegingsbeperking is ontstaan in de omliggende gewrichten (bv. door een operatie).

Kosten oedeemtherapie

Kinese Fysiotherapeuten heeft contracten afgesloten met alle zorgverzekeraars. Het maakt dus niet uit bij welke verzekering uw zit, wij helpen u verder. Of uw behandeling vergoed wordt is afhankelijk van hoe u verzekerd bent. Raadpleeg hiervoor uw verzekeringspolis.

Bent u niet verzekerd voor fysiotherapie en wilt u niet voor verrassingen komen te staan? Bekijk dan nu onze prijslijst>>>Tarieven 2024

De oedeemfysiotherapeuten zijn:

6 praktijken: 25 therapeuten in 1 team
BLIJVEND IN BEWEGING

Online afspraak maken.

Bij ons krijgt u de persoonlijke aandacht en zorg die u verdient.
Ook kunt u bij ons ook terecht voor fitness en groepstrainingen.

Plan direct uw afspraak online.

Afspraak maken