Kinderfysiotherapie
Inleiding kinderfysiotherapie
De kinderfysiotherapeut behandelt kinderen tot 18 jaar met een achterstand in hun bewegingsontwikkeling of problemen met bewegingsvaardigheden. Dat kunnen kinderen zijn die moeite hebben om mee te komen op lichamelijk vlak, maar ook op sociaal-emotioneel vlak; als kinderen lichamelijk onhandig zijn, worden ze bij sport en spel vaak buitengesloten. De kinderfysiotherapeut werkt samen met de kinderen en eventueel met ouders, leerkrachten en andere betrokkenen, om ze weer beter te laten functioneren. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld op school weer meespelen, of hebben ze meer kans op succes bij sporten.
Zoekt u een kinderfysiotherapeut in de gemeente Eemsdelta?
Maak kennis met de kinderfysiotherapeuten van Kinese. Deze gespecialiseerde therapeuten behandelen uw kind op een manier die bij u en hen aansluit. Of het nu om preventieve zorg, ontwikkelingsproblemen of acute klachten gaat.
Waarom kinderfysiotherapie?
Kinderfysiotherapie voor kinderen is anders dan reguliere fysiotherapie, omdat kinderen en jongeren nog volop in ontwikkeling zijn. Onze kinderfysiotherapeuten hebben na hun bacheloropleiding fysiotherapie, een masteropleiding gevolgd om hier alles over te leren. Wanneer u op zoek bent naar kinderfysiotherapie kies dan altijd voor een gespecialiseerde therapeut.
Veel voorkomende problemen
Kinderfysiotherapie kan voor kinderen een uitkomst bieden bij veel uiteenlopende problemen. Om u een beeld te geven delen we de problemen die de kinderfysiotherapeut het meest tegenkomt:
- Voorkeurshouding, overstrekken en onrust bij baby's; merkt u of uw omgeving dat uw kind veel naar één kant kijkt, een afplatting van het hoofd krijgt en/of onrustig is? Wanneer een baby veel naar dezelfde richting kijkt, noemen we dit een voorkeurshouding. Hierdoor kan er een afplatting van het hoofd ontstaan. De kinderfysiotherapeut onderzoekt de baby en kan samen met u door praktische oefeningen en draaghoudingen ervoor zorgen dat de voorkeurshouding verdwijnt en daarmee ook de afplatting afneemt. Daarnaast wordt overstrekken vaak bij baby's gezien, waarbij het kind bijvoorbeeld in een banaanhouding ligt en veel onrust kan vertonen in lichaam en gedrag, waarvoor praktische adviezen kunnen worden gegeven zodat u en uw kind weer rust kunnen vinden.
- Achterstand in de vroege motorische ontwikkeling en/of een ander verloop; loopt uw kind achter in de vroege motorische ontwikkeling en/of ziet u een ander patroon in het bewegen? Een kind kan later zijn met bijvoorbeeld rollen, kruipen of lopen of een kind laat een ander bewegingsverloop zien en gaat bijvoorbeeld billenschuiven in plaats van kruipen, gaat tenenlopen of heeft een gipsbroek nodig. De kinderfysiotherapeut bepaald hierbij het motorisch ontwikkelingsniveau en onderzoekt de eventuele oorzaken. De kinderfysiotherapeut onderzoekt het kind en geeft praktische oefeningen zodat het kind spelenderwijs de motorische vaardigheden kan verbeteren.
- Problemen in de fijne/grove motoriek; het valt op (bijvoorbeeld door u zelf of op school) dat uw kind motorisch minder
presteert dan andere kinderen. Bijvoorbeeld als uw kind moeite heeft met evenwicht, springen, hinkelen of het gooien en vangen van een bal. Het kan daardoor bijvoorbeeld niet meekomen met buiten spelen of tijdens de gymnastiekles. Als de fijne motoriek achterloopt zien we dat een kind moeite kan hebben met kleuren, knippen, vouwen, veters strikken of andere fijn motorische vaardigheden. - Schrijfproblemen; de leerkracht op school geeft aan dat uw kind moeite heeft met (voorbereidend) schrijven. Het schrijven gebeurt bijvoorbeeld te verkrampt, gaat te langzaam, niet tussen de lijnen of is niet goed leesbaar.
- Hoofdpijn; uw kind klaagt veel over hoofdpijn en heeft bijvoorbeeld heel veel spanning in de nekspieren.
- Afwijkend looppatroon; uw kind loopt op de tenen of juist heel erg met de voeten naar binnen zodat het over zijn/haar eigen voeten struikelt.
- (Sport)blessures; uw kind heeft klachten aan bijvoorbeeld enkels, knieën of schouders. Dit kan komen door overbelasting bij sport of een andere oorzaak hebben als houding of groei.
- Scheve stand van de rug of een slechte houding; uw kind staat of zit veelal voorover gebogen of passief. Ook kan het zijn dat het lijkt alsof uw kind scheef staat.
- Stressgerelateerde klachten; wanneer er veel spanning en stress bestaat en je moeilijk kunt ontspannen, kan een kind daar lichamelijke klachten door krijgen. Dit kan zich uiten in pijn, vermoeidheid en zelfs leiden tot het minder actief worden, verminderde sociale contacten en schoolverzuim.
Hoe verloopt de behandeling?
Voor een behandeling kinderfysiotherapie in de praktijk in Delfzijl/Appingedam heeft uw kind geen verwijzing van de huisarts nodig. Een verwijzing van de huisarts of een advies van bijvoorbeeld een leerkracht kunnen wel aanleidingen zijn om een afspraak te maken.
Tijdens onze eerste afspraak is er een kennismaking en zullen er een aantal vragen gesteld worden en eventueel zal er een aanvullende vragenlijst gegeven worden. Daarna doen we lichamelijk/motorisch onderzoek om het probleem van uw kind in kaart te brengen. Ook stellen we, wanneer nodig, vast of er sprake is van een vertraagde of afwijkende ontwikkeling met bv. een motorische vaardigheidstest. Op basis hiervan wordt samen met u het behandelplan opgesteld. In dit plan vertellen we wat we kunnen betekenen en hoe we dat bereiken. Als ouder of verzorger bent u continu betrokken bij het behandeltraject. Zo krijgen u en uw kind meer inzicht in de problematiek én kan er rekening mee worden gehouden in het dagelijks leven.
Over het algemeen vindt behandeling plaats op onze praktijklocaties in Delfzijl en Appingedam, met uitzondering van kinderen tot 2 jaar oud. Voor deze jonge kinderen maken we graag een afspraak aan huis. Daarnaast zijn onze kinderfysiotherapeuten ook werkzaam op een aantal basisscholen in Noordoost Groningen.
Fitkids: voor kinderen met een beperking, aandoening of chronische ziekte
Een voorbeeld van kinderen die extra begeleiding bij beweging kunnen gebruiken zijn kinderen met een beperking, een langdurige aandoening of chronische ziekte. Denk bijvoorbeeld aan astma, DCD of ASS. Sporten op school of bij een vereniging met andere leeftijdsgenoten kan dan best een uitdaging zijn. Voor deze groep is er Fitkids. Sporten in kleine groepen met optimale begeleiding.
Kinder GLI: voor kinderen met overgewicht
Ook voor kinderen met overgewicht kan bewegen met leeftijdsgenootjes een uitdaging zijn. Bewegen is leuk en gezond, juist voor deze kinderen. Maar soms zit hun onzekerheid wat in de weg. In samenwerking met andere specialisten waaronder de huisarts en een diëtiste, doorlopen we met deze kinderen een traject. Dit traject heet Kinder GLI. Het helpt de kinderen op een leuke manier weer op een gezond gewicht.
Bewegingsprogamma's voor kinderen en jongeren
Bewegen is gezond, zeker voor kinderen die volop in ontwikkeling zijn. Zo heeft het bijvoorbeeld een positief effect op hun sociale en cognitieve ontwikkeling. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om het lichaam zelf gezond te houden. Kan uw kind hierin extra begeleiding gebruiken? Wij bieden verschillende beweegprogramma’s kinderfysiotherapie aan in Appingedam en Delfzijl.
Wat kost kinderfysiotherapie
In ieder basispakket is afgesproken dat kinderen (tot 18 jaar) 18 behandelingen per diagnose/per jaar vergoed krijgen. Zijn er meer behandelingen nodig? Dan is het afhankelijk van uw aanvullende verzekering of deze (deels) vergoed worden. De kosten voor kinderfysiotherapie vindt u in onze prijslijst Tarieven 2024
De kinderfysiotherapeuten zijn: