Skip to main content Skip to footer

Medical taping concept

In de jaren zeventig is in Japan en Korea een tapemethode, het medical taping concept, ontwikkeld.
Eind jaren negentig heeft ex-profvoetballer Alfred Nijhuis de methode in Europa geïntroduceerd.
Hoewel de tapemethode in het begin is ontwikkeld om de spierfunctie te ondersteunen zonder daarbij bewegingen te beperken is al snel gebleken dat het toepassingsgebied veel ruimer is dan alleen het behandelen van spieren.

Naast de spiertechnieken (spieren kunnen zowel met een ontspannende als een stimulerende techniek behandeld worden) zijn er ook technieken om kapsel en banden van gewrichten te behandelen. Bovendien zijn er speciale technieken om pijnpunten, littekens en ernstige blauwe plekken te behandelen en ook om de afvoer van vocht bij zwelling te stimuleren. Het laatste wordt ook wel lymfetaping genoemd.
Bij medical taping gebruiken we een elastische katoenen tape met een antiallergische lijmlaag. De lijmlaag is in een speciaal patroon aangebracht, zodat het materiaal goed ventileert. Het patroon van de lijmlaag versterkt bovendien nog extra de werking van de tape. De werking van de elastische tape (stimulerend, ontspannend, vocht afvoerend, ondersteunend enz.) wordt o.a. bepaald door de tape in verschillende richtingen en in verschillende mate van rek op de huid aan te brengen.

De tape kan 3 tot 5 dagen blijven zitten, zodat er een langdurige werking is. Het is watervast en er kan dus mee gedoucht en je kunt er gewoon mee zwemmen.

Medical taping kan worden gebruikt als onderdeel en ondersteuning van een fysiotherapeutische behandeling.

Medical Taping Concept bij kinderen

Sinds enkele jaren kijken we naar het effect van tapen bij kinderen. Het tapen bij kinderen verloopt anders dan bij volwassenen. Dit komt onder andere door het verschil van verhouding in huidoppervlak/gewicht welke bij een kind groter is dan bij een volwassene. Ook is de huid gevoeliger en laat gemakkelijker stoffen door. Bij baby's is dit nog meer van belang en zie je ook dat het onderhuids bindweefsel en de haren nog niet volledig ontwikkeld zijn. Het effect van tape zal bij kinderen daarom ook groter zijn en zo is er om die reden gekozen om veel minder tape te gebruiken. zo zijn de mini-tapejes tot stand gekomen waarbij in veel gevallen maar op een klein deel van de spier, het ligament of de huidzenuw tape geplaatst hoeft te worden.

Er kunnen verschillende effecten behaald worden met Medical Taping, zoals:

  • pijn verminderen;
  • ademhaling ondersteunen;
  • coördinatie en stabiliteit verbeteren;
  • gewrichtsfunctie ondersteunen;
  • spierfunctie verbeteren;
  • aanzetten van circulatie;
  • verbeteren van looppatroon;
  • vergroten van stabiliteit in stand en bij lopen zwelling verminderen.

Kosten medical taping concept

Kinese Fysiotherapeuten heeft contracten afgesloten met alle zorgverzekeraars. Het maakt dus niet uit bij wie u verzekerd bent, wij helpen u verder. Of uw behandeling vergoed wordt is afhankelijk van hóe u verzekerd bent. Raadpleeg hiervoor uw verzekeringspolis.

Bent u niet verzekerd voor fysiotherapie en wilt u niet voor verrassingen komen te staan? Bekijk dan nu onze prijslijst.

De medical taping therapeuten zijn:

Een afspraak maken 

Plan snel een afspraak bij één van onze locaties. Vul het afsprakenformulier in, stuur ons een bericht op WhatsApp of neem telefonisch of via e-mail contact met ons op.

6 praktijken: 25 therapeuten in 1 team
BLIJVEND IN BEWEGING

Online afspraak maken.

Bij ons krijgt u de persoonlijke aandacht en zorg die u verdient.
Ook kunt u bij ons ook terecht voor fitness en groepstrainingen.

Plan direct uw afspraak online.

Afspraak maken