Skip to main content Skip to footer

EXTRA BEGELEIDING NODIG OM WEER LEKKER TE KUNNEN BEWEGEN?

MAAK DIRECT EEN AFSPRAAK

Bekkentherapie

Bekkenklachten tijdens en na de zwangerschap

De behandeling bij bekkenklachten word in onze praktijk behandeld door Adrienne Noordman. Bekkenklachten zijn klachten die kunnen voorkomen tijdens de zwangerschap en/of na de bevalling. In ernstige gevallen wordt er gesproken over bekkeninstabiliteit. Er kan echter ook sprake zijn van bekkenklachten door een andere oorzaak.

Er is sprake van instabiliteit als:

 • Het kapsel rondom de bekkengewrichten te slap is om de gewrichtsdelen stevig bij elkaar te houden.
 • De spieren rondom de bekkengewrichten te slap zijn.
 • De vorm van de gewrichten niet goed ontwikkeld is.

Een instabiliteit tijdens de zwangerschap wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de veranderende hormoonhuishouding, waardoor het kapsel/de gewrichtsbanden verweken, soms in combinatie met al wat over beweeglijke gewrichten. Hier wordt nog veel onderzoek naar gedaan. Instabiliteitsklachten die na bevalling optreden kunnen komen door een zware bevalling.

Vaak word bekkeninstabiliteit klachten verward met bandenpijn, lage rugklachten, ischiasklachten e.d. Het is dan ook raadzaam, om bij verdenking van instabiliteit klachten, dit te laten onderzoeken door een fysiotherapeut die hiervoor heeft geleerd om evt. onnodige ongerustheid te voorkomen. Als bij onderzoek blijkt dat er wel sprake is van instabiliteit kan een gespecialiseerde fysiotherapeut een goede begeleiding geven.

De behandeling

Als u voor de eerste afspraak bij een fysiotherapeut komt zullen we u  enkele vragen stellen over de voorgeschiedenis van de klachten en de huidige situatie. Hierna zullen er enkele testen worden gedaan om te vaststellen of er werkelijk sprake is van een instabiliteit.

De behandeling kan bestaan uit:

 • Uitleg over het bekkengebied, de oorzaak en de aard van de klachten;
 • Adviezen t.a.v. de dagelijks activiteiten om de klachten te verminderen en/of verergering te voorkomen;
 • Adviezen t.a.v. de bevalling en de periode erna;
 • Oefentherapie ter stabilisering van het bekken en spierversterkende oefeningen;
 • Eventueel massage ter pijndemping;
 • Eventueel, als dit nodig is, het aanmeten van een bekkenband, die u kan dragen ter stabilisering van het bekkengebied.

Bekkenbodemklachten en incontinentie

Incontinentie is het ongewild verliezen van urine. Dit komt veel voor; naar schatting hebben zo'n 800.000 Nederlanders er last van. Veel meer vrouwen dan mannen hebben er mee te maken.

Er zijn verschillende soorten problemen:

 • Vaak komt het voor dat er urineverlies is bij bijvoorbeeld hoesten of niezen. Soms is daar een oorzaak voor: een bevalling, een operatie of de overgang. Maar soms ook is er niet zo duidelijk een oorzaak te vinden.
 • Het kan ook zijn dat er een verhoogd gevoel van aandrang is: men moet dan (veel) vaker naar het toilet.

Bovengenoemde verschijnselen kunnen veel ongemak met zich meebrengen. Men moet altijd rekening houden met "ongelukjes" en in sommige gevallen gaat men zelfs liever de deur niet meer uit. 
Veel minder vaak komt incontinentie voor ontlasting voor. Het zal duidelijk zijn dat juist ook deze vorm van incontinentie veel praktische problemen geeft. Incontinentieproblemen kunnen voorkomen bij volwassenen, maar ook bij (grotere) kinderen. 

Is er wat aan te doen? In veel gevallen zijn bovenstaande problemen te verbeteren of te verhelpen met speciale fysiotherapie: een bekkenbodemtraining en/of een blaastraining.

Kosten bekkentherapie

Kinese Fysiotherapeuten heeft contracten afgesloten met alle zorgverzekeraars. Het maakt dus niet uit bij welke verzekering u zit , wij helpen u verder. Of uw behandeling vergoed wordt is afhankelijk van hoe u bent verzekerd. Raadpleeg hiervoor uw verzekeringspolis.

Niet verzekerd voor fysiotherapie? En wilt u niet voor verrassingen komen te staan? Bekijk dan nu onze prijslijst.

De fysiotherapeuten zijn

6 praktijken: 25 therapeuten in 1 team
BLIJVEND IN BEWEGING

Online afspraak maken.

Bij ons krijgt u de persoonlijke aandacht en zorg die u verdient.
Ook kunt u bij ons ook terecht voor fitness en groepstrainingen.

Plan direct uw afspraak online.

Afspraak maken